Ce este DEZVOLTAREA personală?
20.03.2016 16:25
Desi probabil mare parte dintre voi stiti ce reprezinta dezvoltarea personala, m-am gandit sa preiau pe orastianul2.webnode.ro acest articol deoarece am constatat cu uimire ca, in ciuda faptului ca multa lume vorbeste in ultima vreme despre “dezvoltare personala”, foarte putini sunt in stare sa o defineasca. Desi cu totii intuim despre ce este vorba si care este utilitatea acestui domeniu, ne vine greu sa formulam o definitie. Aceasta se intampla datorita multiplelor valente ale acestui topic.
Despre dezvoltarea personala se pot spune foarte multe, dar eu imi propun ca, prin acest articol, sa va ofer o definitie si o explicatie a acestei notiuni, dar si utilitatea acestui domeniu, precum si un scurt istoric. Inchei articolul cu o lista a celor mai importanti autori de dezvoltare personala din lume.
Vreau sa ofer o imagine de ansamblu asupra acestui subiect, astfel incat cei care sunt incepatori in acest domeniu, dar si cei care nu au mai auzit pana acum despre asa ceva, sa inteleaga despre ce e vorba si la ce ajuta dezvoltarea personala. Cei care sunt familiarizati cu acest subiect, pot sari paragraful “Cu ce te ajuta dezvoltarea personala?”.
Ce inseamna Dezvoltare Personala?
“Dezvoltarea personala” – asa cum ii spune si numele – se refera la o evolutie, la o imbunatatire personala. Este ceva ce majoritatea dintre noi facem in fiecare zi, fara sa ne dam seama: ne dezvoltam pe noi insine
Definita uneori auto-dezvoltare, dezvoltarea personala se refera la studiul si practica de a-ti imbunatati propria viata, mai ales cariera, educatia, relatiile, sanatatea, productivitatea si spiritualitatea, prin efortul tau propriu. Este vorba despre stradania permanenta a fiecarui om de a deveni mai bun, de a se autodepasi, de a se perfectiona din ce in ce mai mult. Este un proces continuu de auto-imbunatatire, care dureaza toata viata (adica ar fi bine sa dureze toata viata).
Totusi, acest concept al dezvoltarii personale nu este limitat numai la nivel individual, ci include si activitatile pentru dezvoltarea celorlalti, in calitate de profesor, ghid, consilier, manager, antrenor sau mentor.
Cu ce te ajuta dezvoltarea personala?
Pentru a te convinge de importanta covarsitoare a dezvoltarii personale, citeste in continuare ce poate face acest domeniu pentru tine. Tehnicile si principiile de dezvoltare personala iti dezvaluie cum sa:
– obtii greutatea ideala, sa te bucuri de o sanatate infloritoare si de o energie debordanta
– scapi imediat de temeri, fobii si de vesnicele amanari
– iti descoperi resursele interioare extraordinare, cum sa-ti exploatezi puterile incredibile de care dispui si sa le folosesti pentru a-ti crea un viitor irezistibil
– iti folosesti puterea magica a gandului pentru a-ti atinge toate obiectivele, indiferent cat de marete ar fi acestea
– iti elimini definitiv obiceiurile proaste si cum sa-ti formezi pentru totdeauna obiceiuri folositoare
– iti creezi relatii de calitate – atat cu tine insuti cat si cu ceilalti
– iti stapanesti emotiile si sa le folosesti in avantajul tau
– preiei controlul asupra gandirii, vietii si destinului tau
– te imbogatesti rapid
– devii o persoana influenta
– devii un expert in managementul timpului
– iti dezvolti o incredere in tine insuti de nezdruncinat
– obtii performante de varf
– rezolvi eficient orice problema cu care te confrunti
– iti transformi datoriile in bunastare – chiar si in timpul unei recesiuni.
De fapt, scopul final al auto-dezvoltarii il reprezinta obtinerea succesului, de aceea dezvoltarea personala a devenit oarecum sinonima cu “stiinta succesului”.
Asadar, domeniile cele mai importante ale dezvoltarii personale sunt: managementul timpului, stabilirea obiectivelor, identificarea valorilor si a convingerilor, schimbarea obiceiurilor, motivarea, imbunatatirea cunoasterii de sine, dezvoltarea talentelor, imbunatatirea sanatatii.
Scurt istoric al dezvoltarii personale
Numeroase concepte legate de dezvoltarea personala au fost formulate inca din Antichitate. Filosoful grec Aristotel defineste dezvoltarea personala ca fiind intelepciune practica, in care practicarea virtutilor conduce la fericire.
In afara de filosofii greci, istoria bogata a dezvoltarii personale a mai fost influentata si de religiile orientale si apusene, de existentialism, psihoanaliza, hipnoterapie, Terapia Gestalt si psihologia umanista. In ziua de azi, multe concepte si teorii ale dezvoltarii personale sunt folosite, testate si cercetate in psihologia clinica, in cea cognitiva si in neurostiinta.
In afara cercetarilor stiintifice, dezvoltarea personala a inceput sa se contureze ca stiinta practica, accesibila oricui, la inceputul secolului 20, cand Andrew Carnegie – “regele otelului”, renumitul industrias american – i-a incredintat lui Napoleon Hill sarcina de a descoperi formula succesului – prin intervievarea a peste 500 de oameni de succes (majoritatea milionari) – si de a o pune la dispozitia tuturor americanilor.
Astfel, dezvoltarea personala a devenit o adevarata stiinta a succesului, a carei “carte de capatai” ramane celebra “De la idee la bani” (“Think and Grow Rich”) a lui Napoleon Hill – una dintre cele mai influente carti din lume, deschizatoare de drumuri in literatura motivationala. De la prima aparitie a acestei carti, in 1937, s-au publicat mii de carti, audiobook-uri, seminarii si articole pe tema auto-dezvoltarii, majoritatea bazandu-se pe aceasta carte de referinta.
In ziua de azi, oamenii sunt mai interesati de dezvoltarea personala mai mult decat oricand, deoarece au devenit constienti de faptul ca sta in puterea lor si depinde numai de ei sa devina fericiti si sa-si atinga scopurile. In plus, azi oamenii au la dispozitie milioane de resurse si informatii despre diferitele modalitati prin care isi pot imbunatati viata.
Autori de dezvoltare personala
Stiinta dezvoltarii personale a cunoscut si cunoaste cea mai mare inflorire in SUA, iar in Romania a patruns dupa 1990. Desi la noi in tara acest domeniu este inca la inceput de drum, au fost traduse in limba romana cele mai importante titluri din literatura motivationala mondiala – majoritatea au aparut la Editura Curtea Veche.
Campioni in acest domeniu sunt, evident, americanii, cei mai importanti autori de carti de dezvoltare personala fiind: Anthony Robbins – expertul in dezvoltare personala numarul 1 in lume, Brian Tracy, Napoleon Hill, Earl Nightingale, Bob Proctor, David Schwartz, Dale Carnegie, Jim Rohn, Stephen Covey, Jack Canfield, Zig Ziglar si multi altii.
Sfaturile, ideile, tehnicile si strategiile de dezvoltare personala sunt prezentate de autori sub forma de carti, audio-book-uri, seminarii motivationale, programe de tip e-Learning, workshop-uri, consiliere individuala si “life coaching”.
(preluat de pe www.cheiasuccesului.ro)