Neglijența autorităților județene îi costă pe șoferi

05.01.2016 18:54

          Construit prin fonduri de la Uniunea Europeană, tronsonul de drum județean dintre satul Costești (comuna Orăștioara de Sus) și situl UNESCO de la Sarmizegetusa Regia (capitala Regatului Dac din Antichitate) a fost modernizat parțial la finalul anului trecut. La 21 decembrie 2015, 14 km (din totalul de 18km) de drum asfaltat a fost inaugurat cu mare fast de autoritățile județene. La puțin timp după inaugurare, acest drum a ajuns să fie cel mai periculos din județ, în două săptămâni având loc mai multe accidente de circulație aici. Aceste evenimente se datorează în principal lipsei parapeților de protecție și a marcajelor rutiere care să le indice șoferilor intrarea pe o porțiune de drum periculoasă.

           Într-un loc în care nu existau parapeţi, trei tineri s-au prăbuşit cu un BMW în râu, de la o înălţime de zece metri „Accidentul s-a petrecut în seara de 30 decembrie 2015. Şoferul de 18 ani nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, carosabil acoperit cu gheaţă şi zăpadă, şi a derapat, răsturnându-se în afara părţii carosabile. Doi dintre tinerii pasageri, o femeie şi un bărbat au fost răniţi”, a precizat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara. În aceeaşi seară, un alt accident rutier s-a petrecut în condiţii similare, spune Marian Inăşescu, primarul din Orăştioara de Sus. În ultimele zile au fost cel puţin cinci accidente şi tamponări pe şoseaua spre fosta capitală a Daciei. „Este un drum de munte, pe care se formează polei şi sunt porţiuni de gheaţă, iar oamenii trebuie să circule cu mare prudenţă, chiar dacă au intrat utilajele de deszăpezire pe el. Probabil fiind drumul asfaltat, unii au decis să circule cu mai mare viteză”, afirmă primarul. “Alţi localnici din satele aflate în Munţii Orăştiei susţin însă că drumul spre aşezarea antică este un adevărat pericol şi trebuiau luate mai multe măsuri de precauţie” afirmă unele surse de presă din județ. „Noi cunoaştem şoseaua, însă ce ne facem cu turiştii care merg pentru prima dată spre Sarmizegetusa Regia. Sunt aproape 10 kilometri numai de curbe şi urcuşuri periculoase, pe gheaţă şi zăpadă, în locuri unde parapeţii nu au mai fost montaţi”, spune Vasile, un localnic din Grădiştea de Munte citat de zhd.ro

          Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a declarat că o soluţie la problemele de pe şoseaua spre Sarmizegetusa Regia ar putea fi chiar închiderea tronsonului rutier. „Fie ducem o campanie de informare, prin care oamenii să fie înştiinţaţi de pericolul producerii unor accidente rutiere, pe acest tronson rutier, fie închidem drumul din nou, până la remedierea situaţiei şi montarea parapeţilor de protecţie unde este necesar. Dar această a doua variantă sperăm să nu fim nevoiţi să o punem în aplicare”, a declarat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

          Ultimii 4 km care urmează să fie asfaltați vor rămâne închiși până la finalul lunii martie 2016. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013 și a fost demarat din august 2015 până în prezent. Se pune totuși întrebarea de ce autoritățile udețene au deschis acest drum traficului dacă lucrările nu au fost finalizate și dacă drumul nu este sigur pentru circulație? Este necesar un nou ebisod “Colectiv” pentru ca autoritățile să se sesizeze cu adevărat? Desigur, întrebările considerați-le retorice!

05.01.2015

Înapoi

Contact

© 2015 Toate drepturile rezervate.

Creați un site gratuitWebnode